Alamäkiluistelun moniosaaja Tuomas Kullaa

Rautalammilla järjestettiin alamäkiluistelun MM-osakilpailu 19.1.2019.

Rautalammilla on aikaisempina vuosina järjestetty alamäkiluistelukisoja

vuonna 2015, 2016, 2017 ja 2018.

Tänä vuonna kilpailussa kilpaili maailman parhaita laskijoita esimerkiksi Marco Dallago, Cameron Naasz, Scott Croxall ja Mirko Lahti.

Kävimme haastattelemassa Tuomasta perjantaina 11. tammikuuta. Kyselimme häneltä tämän vuoden radasta, alamäkiluisteluun treenaamisesta ja kaikesta alamäkiluisteluun liittyvistä asioista.

Alun perin Tuomas lähti tiiminsä kanssa vitsillä mukaan alamäkiluisteluun, mutta sitten he huomasivat, että heillä on oikeasti hyviä luistelijoita. He päättivät mennä seuraavalla kaudella kokeilemaan lisää kisoja.

Tuomas on heidän tiiminsä, Team Timmi, perustaja. Ensimmäinen kisa, missä Tuomas itse laski, oli Rautalammilla järjestetty Riders Cup vuonna 2016.

 

Tuomaksen kiinnostus alamäkiluisteluun lähti siitä, kun hän näki televisiosta kuinka hieno ja vauhdikas laji se on. Sitten kun Rautalammilla oli mahdollisuus päästä laskemaan, niin oli helppo hurahtaa lajiin mukaan.

Alamäkiluistelukauden loputtua treenataan fysiikkapainoisesti, eli lisäämällä räjähtävyyttä ja maksimivoimaa. Tuomas mainitsi myös pumptrackit, joita kierretään ympäri Suomea, jotkut jopa ulkomailla.

Pumptrackit ovat Superparkin tyylisiä, mutta vaan isompia. Kaikkea mikä harjoittaa tasapainoa auttaa. Alamäkiluistelua varten treenaaminen on tosi monipuolista.

 

Alamäkiluistelu on melko aikaa vievä laji, kun on muita harrastuksia, yritys ja perhettä. Jos haluaisi oikeasti menestyä ja olla hyvä laskemaan, se veisi vielä enemmän aikaa.

Tuomas harrastaa myös alamäkipyöräilyä, ja sitä varten treenaamisen ja alamäkiluistelua varten treenaamisen raja on tosi häilyvä.

“Treenaamiseen saa käytettyä aikaa niin paljon kuin haluaa. Sitä enemmän mitä käyttää aikaa, sitä parempana tulee ulos”, Tuomas kertoo.

 

Tuomaksen tavoite on alamäkiluistelussa aina ollut olla itseään parempi seuraavalla kaudella.

“Jos kehittyminen pysähtyisi paikoilleen, ihan lajissa kuin lajissa, miettisi, olisiko siihen enää itse mitään annettavaa tai olisiko enää järkeä jatkaa”, Tuomas toteaa.

Hän on halunnut olla pisteissä ja sijoituksissa parempi, mitä on ollut viime vuonna. Se on ollut aina hyvä merkki.

 

Kysyimme Tuomakselta, onko tämän vuoden rata parempi kuin viime vuonna.

“Ai, että. Tää on kyllä tosi hyvä rata tänä vuonna”, Tuomas sanoo.

Viime vuonna oli hyvä rata, mutta muodot olivat pienempiä ja pituutta oli vähemmän. Tänä vuonna rataan on saatu 50 metriä pituutta lisää ja muotoja enemmän.

“Viime vuonna osattiin hyvin rakentaa, mutta tänä vuonna vielä paremmin.”

Radalla tarvitaan sekä hyvää tekniikkaa että vauhtia.

Tämän vuoden rataa Rautalammilla on jo kesällä rakennettu, mutta tapahtuman kiivain järjestäminen on kestänyt noin kaksi ja puoli kuukautta. Rata on rakennettu talkoovoimin.

 

Tuomaksella ei ole tullut alamäkiluistelussa vakavia vammoja, mutta samaan aikaan, kun hän on harrastanut alamäkiluistelua, hänellä on ollut kolme polvileikkausta.

Tuomaksen mukaan se on vähän vaikuttanut alamäkiluisteluun varsinkin viime kausilla. Vasemmassa jalassa ei ole oikeastaan ollut voimaa eikä polvi pitänyt hyvin. Kun se kesällä operoitiin viimeisimmän kerran, polvi tuli kuntoon vasta vähän ennen syksyn alkua. Niin voimaharjoittelu jäi melkein kokonaan pois. Polven pitäisi olla nyt kunnossa tälle kaudelle.

Tuomaksen mielestä parasta alamäkiluistelussa on kilpailu. Ja alamäkiluistelussa kilpailu on niin selkeää, kun siinä laskee neljä yhtä aikaa ja kaksi voi vaan periaatteessa päästä siitä jatkoon. Aikalaskuissa tietenkin lasketaan yksin, mutta siinä saadun ajan perusteella näkee mihin kohti sijoittuu.

“Kilpailu on niin selkeää, siitä saa hyvän tunteen, tai huonon tunteen, riippuu miten menee”, Tuomas kertoo.

 

Team Timmin sponsoreita ovat tänä vuonna OP Rautalampi, Kuntokeskus Timmi, Bille Beino, Ecomet, Rautalammin Kone, Aution Marjatila, Savon Turvetyö, Sepon Lihatori, Koneurakointi Sami Lehmonen, Louhintapalvelu J Matilainen Oy ja Savon Taimen Oy.

 

Matja Heinoja ja Annu Tikka 7b

Vastaa