Ambulanssiasiat jälleen tapetilla

Ensihoitopalvelu esitteli toimintaansa kesällä Rautalammilla. (Arkistokuva)

Ambulanssiasiat ovat jälleen nousseet tapetille Pohjois-Savon reuna-alueilla. Ensihoitopalveluista vastaava Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri on muuttamassa ensihoitoyksikköjen valmiutta Karttulassa, Keiteleellä, Rautalammilla, Kaavilla, Rautavaaralla ja Varpaisjärvellä. Muutokset ovat osa ensihoitopalvelun sopeuttamissuunnitelmaa ja niiden on määrä tulla voimaan 22.12.2014. Kaikkiaan KYS tavoittelee 5,4 miljoonan euron säästöjä henkilöstökuluissa.

Ensihoitopalvelun sopeuttamissuunnitelman mukaan kuusi niin sanottua päiväautoa ollaan yhdistämässä kolmeksi 12 tunnin päiväautoksi. Yksiköistä yhden on määrä toimia itäisellä ja yhden läntisellä alueella. Kolmas auto on niin sanottu satelliittiyksikkö, joka toimii sekä itäisellä että läntisellä alueella. Itäisen yksikön työvuoron aloitusasemapaikkana on Rautalampi, läntisen yksikön Lapinlahti. Satelliittiyksikön työvuoro alkaa Siilinjärveltä.

Sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan tarkoitus ei ole jättää alueita ilman ensihoitoyksiköitä.

Asiasta on keskusteltu sairaanhoitopiirin valtuuston kokouksessa ja hallinto järjestää 15.12. neuvottelun niiden kuntien kanssa, joita muutos koskee. Myös Rautalammin kunnanvaltuusto keskusteli asiasta kokouksessaan maanantaina ja piti suunnitteilla olevia muutoksia erittäin huonoina.

”On suunnattoman väärin, että reuna-alueiden tilannetta huononnetaan entisestään”, valtuuston puheenjohtaja Jorma Kukkonen sanoi.

Sisä-Savon osalta suunnitelma ei vaikuta Vesannolle ja Suonenjoelle sijoitettujen jatkuvassa valmiudessa olevien ambulanssien palvelutasoon.

4 kommenttia

 1. Tytti Mård

  11.12.2014 at 13:19

  Reuna-alue?!

 2. Tytti Mård @ Facebook

  11.12.2014 at 14:23

  Paljastavaa tämä päätöksenteon kieli. Eipä ihme, että ihmisten tasavertainen kohtelu tökkii, kun olemme jo lähtökohtaisesti ”reuna-aluetta”.

 3. Marko Toivanen (Kouvola)

  17.12.2014 at 09:40

  Niin sitä piirrellään jälleen Kuopiossa ympyröitä ja todetaan, että nopea ensihoito ei kuulu kaikille kansalaisille. Millään kuljetus ja tehtävä määrillä ei asioita voi varsinaisesti perustella, koska ambulanssien ja pelastuslaitoksen tärkein tehtävä on yllä pitää valmiutta. Ts. mitä enemmän yksiköt ovat vapaana ja siten käytettävissä todellisiin hätätilanteisiin, sen parempi.
  Toimiessani osakkaana Rautalammin Sairaankuljetus Oyssä 2001-2007 tavoitimme 15 minuutin aikana hälytyksestä noin 90% potilaista. Sekundääri selviytyjä ( selvinnyt takaisin kotiin ) aloitetuista elvytyksistä oli tuona aikana 80%. Nopeimmillaan aivohalvauspotilas oli Kyssissä 45min oireiden alusta. Ja mikä tärkeintä iso osa sydäntapahtumista ja aivohalvauspotilaista tavattiin aamulla klo 4-8 eli yö aikaan.
  Lisäksi vielä 25 %ssa tehtävistä ei kuljetusta tapahtunut mihinkään vaan potilas hoidettiin kohteessa tai ohjattiin oikeaan aikaan oikeaan sosiaali- ja terveydenhuollon toiminta yksikköön.
  Siinäpä vähän faktaa. Ihmettelen suuresti Vesannon jatkuvaa valmiutta ja Rautalammin karsittua valmiutta. Mistä saadaan valmiusajan ulkopuolella lisä yksiköitä 9 tielle vaikkapa 4 henkilön liikenne- onnettomuuteen?

 4. Mari

  03.01.2015 at 09:38

  Kuuluu kysymys, onko rautalampilaisten avunsaanti hätätilassa odotusten päässä nykyvuonna? Entäpä jos sairaskohtaus esim sydänpysähdys tulisi?, lähimmät autot menossa, ja palokunnan ensivaste hoitamassa toista potilasta ? Heikosti käy silloin. Yöaikaan kun ei sjoen päivystystäkään ole niin monet autot on varmasti kysiin menossa. Olisi mielenkiintoista kuulla kuinka paljon tässä ratkaisuissa säästetään? Ja tietenkin sen kuinka monta henkeä menetettiin tämän ratkaisun takia vuonna 2015. Jos Rautalammin SairaankuljetusOy olisi vielä toiminnassa niin tilanne olisi huomattavasti parempi. Onkohan kukaan ottanut huomioon kuinka väkiluku nousee kesän aikaan?!? Ei muuta kun Tervetuloa Rautalammille saat avun tai jäät saamatta. Kiitos anteeks ja näkemiin.

Vastaa