Liki kolmesataa kyläläistä kohensi jälleen raitin ilmettä

Talkoista tuli perinne

Rakkauttaan Rautalammille saattoi osoittaa lukemattomin eri tavoin. Rautalampilaisten talkoiden periaate on, että kaikki tekeminen on yhtä arvokasta. (Kuva: Markus Sjöberg)

Koleasta säästä huolimatta rautalampilaiset tempaisivat jo toisen kerran pystyyn suurtalkoot valtakunnallisena Talkoopäivänä. Liki kolmesataa rautalampilaista kokoontui lauantaina tekemään yhteistä hyvää teemalla Rakkautta Rautalammille. ”Hieno homma! Näyttää siltä, että tämä tapahtuma on tullut jäädäkseen”, sanoo kunnanjohtaja Risto Niemelä.

Niemelä osallistui talkootyöhön HUBilla.

” Toimintaympäristömme on muuttunut teknologisen kehityksen myötä ja työ vie ihmisiltä paljon aikaa. Talkoissa korostuu ihmisten kohtaaminen kasvoista kasvoihin. Yhteisöllisyys, sosiaalinen kanssakäyminen, on merkittävä voimavara”, Niemelä miettii. 

Hän nostaa rautalampilaisten talkoiden ykkösasiaksi sen, että hanke on täysin kuntalaisten oma, ei minkään valmiin organisaation luoma. Talkoopäivä on tapahtumana ainutlaatuinen. Yhdessä tekeminen ei kuitenkaan ole Rautalammilla ollenkaan harvinaista.

”Meillä kaikki suurimmat yleisötapahtumat järjestetään yhdessä, yhdistykset ovat niissä avainasemassa. Tämä tapahtuma, joka hoituu täysin vapaaehtoisvoimin, vahvistaa tätä aktiivista yhdessä tekemisen perinnettä.”

”Jutut, tarinat ja huumori ovat olennainen osa talkoita. Talkoisiin kuuluu tietty iloisuus, letkeys ja joustavuus. Töitä ei tarvitse aina tehdä niin kamalan tosissaan. Samalla kuitenkin hyvä organisointi auttaa niin, että saamme entistä enemmän näkyvää aikaiseksi”, Niemelä kiittää sekä talkoisiin osallistuneita kuntalaisia että tapahtuman järjestäjiä.

Kaikkien talkoot

Sosiaalinen kohtaaminen sisällytettiin rautalampilaisiin talkoisiin jo lähtökohtaisesti. Tapahtumia järjestettiin myös niille, joiden kunto ei kestä raskaita töitä. Talkoolaiset kävivät muun muassa päiväkävelyillä  palvelutalojen asukkaiden kanssa. Lapsille, vanhoille ja vammautuneille suunnatussa työpajassa valmistettiin kierrätysmateriaaleista taidetta julkisiin tiloihin.

Liki kolmestakymmenestä kohteesta löytyi tekemistä kaikille innokkaille. Kaikki ennalta listatut kohteet myös onnistuivat eli kaikkiin riitti tekijöitä. Osaa töistä, kuten istutuksia keskuspuistossa, jatketaan vielä tulevallakin viikolla.

Yksi talkoiden ehdottomista vetonauloista oli omenapuupuisto: kunnanviraston viereiselle tyhjälle tontille istutettiin omenapuita, joiden sato on kaikkien kuntalaisten vapaasti käytettävissä. Toinen suursuosikki oli talkootarhat: palvelu- ja vanhainkotiasukkaiden kanssa yhdessä rakennettiin kuormalavoille pienoispuutarhoja korkeuteen, jossa kukkia, yrttejä ja vihanneksia voi hoitaa vaikka pyörätuolissa istuen.

Perinteisten kevätpuuhien lisäksi tarjolla oli muun muassa historiallisen Malisen talon pientä pintaremonttia sekä ikkunanpesua ja näyteikkunoiden somistamista pitkin raittia. Tienvarsia haravoitiin, kauppojen ja kerrostalojen tontteja järjestettiin ja siivottiin ja pusikoituneita pihoja perattiin.

Iso homma tehtiin kirkonkylän tuntumassa Pappilanrannassa, jossa parikymmentä henkeä kokoontui raivaamaan ja siistimään rantapusikkoa.

Jotta pienten lasten vanhemmatkin saattoivat osallistua talkoisiin täysipainoisesti, pistettiin pystyyn lapsiparkki. Ainutlaatuiseen talkootunnelmaan toivat oman lisänsä kohteissa kiertelevät musikantit.

Päivän keskuspaikkoihin kuului myös Matti Lohen koulu. Siellä askarreltiin ja leikittiin, sinne kokoonnuttiin syömään yhdessä, ja talkooinfo palveli siellä koko päivän.

Vastaa