Talkoopäivä tuo säpinää lauantaihin

Rautalampi on yksi ensimmäisen kansallisen talkoopäivän esimerkkikunnista. Teemana on Rakkautta raitille.

Ensi lauantain Talkoopäivä tietää säpinää Rautalammin kirkonkylällä. Kirkonkylän kaunistamiseen tähtäävät talkoot polkaistaan käyntiin keskusaukiolla aamuyhdeksältä. Kohteita on parisenkymmentä. Tekemistä piisaa maalaushommista ikkunasomistuksiin ja haravoinnista puunkaatoon.

Rakkautta raitille! -talkoiden järjestelytiimi toivoo, että mahdollisimman moni hoitaisi ilmoittautumisen jo ennakkoon. Järjestäjät muistuttavat, että kaikkien yhteisiin talkoisiin osallistuvien tulee ilmoittautua talkoovakuutuksen takia. Kun ilmoittautumiset saadaan ajoissa, ruokaa ja kahvia riittää kaikille.

Museon puistossa – jossa pyörii samanaikaisesti Ravintolapäivän tapahtuma – tarjotaan yhteisissä kohteissa ahkeroineille lohikeittoa klo 11-12 ja munkkikahvit iltapäivällä.

Vielä ei tarvitse tietää tarkasti, mitä lauantaina tekee – riittää, kun ruksaa kaavakkeesta mielenkiinnon kohteensa. Lomakkeita saa kunnanvirastosta, kirjastosta ja Mortonista. Ilmoittautua voi myös osoitteessa rautalampi.com, ja talkoiden Facebook-sivuiltakin vie linkki kaavakkeeseen.

Talkoopäivänä ilmoittautumiset otetaan vastaan keskusaukion talkooinfossa. Sieltä saa myös ruoka- ja kahviliput – jos osallistuu yhteisiin töihin. Omistakin talkoista pyydetään ilmoittamaan, jotta saadaan selville, paljonko väkeä Rautalammilla on ollut Talkoopäivänä liikkeellä.

Infopiste on päivän aikana keskeisessä roolissa. Sieltä tekijät ja välineet ohjataan oikeisiin kohteisiin. Jos tietää jo ennen lauantaita, mitä haluaisi tehdä, voi soittaa suoraan mieleisen kohteen yhteyshenkilölle. Kohdeluettelo yhteystietoineen – ja Talkoopäivän aikataulu – löytyy kirkonkylän ilmoitustauluilta.

Istutuksiin ja kevätsiivouksiin osallistuvien kannattaa ottaa mukaan omat välineet, kuten haravat. Ne on hyvä merkitä, jotta ne eivät sotkeudu toisten talkoolaisten tarvikkeisiin. Laina- ja lahjoitusvälineitä on käytettävissä jonkin verran. Kirkolle saadaan myös raskasta kalustoa, ainakin raivaussahoja ja peräkärryjä.

Kierrätykselläkin on osansa Talkoopäivässä. Varastojen nurkkiin jääneet laudankappaleet ovat tervetulleita kukkalaatikoiden nikkaroijille. Joutavia polkupyöriä toivotaan yhteisiksi kirkonkyläpyöriksi, kun ne ensin Kokkatoiminnassa maalataan. Metallinkeräyslava löytyy Pestarin kulmilta. Jäteasemat ovat auki koko päivän.

Talkoissa riittää tekemistä kaikenikäisille. Ne, joiden voimat eivät riitä fyysisiin töihin, ovat tervetulleita vaikka tarinoimaan keskusaukiolle entisaikojen talkoomeiningeistä. Talkootoimiin kuuluu myös autettu ulkoileminen. Perheen pienimmät voivat touhuta lapsiparkissa.

Työt on tarkoitus päättää kello 16:een mennessä. Illalla kokoonnutaan vielä koko perheen talkootansseihin Työväentalolle.

Talkoopäivää vietetään koko maassa ensimmäistä kertaa. Rautalampi on yksi tapahtuman esimerkkikunnista, joiden tekemisiä seurataan valtakunnallisesti. Tavoitteena emäpitäjässä ovat Suomen suurimmat talkoot ja kirkonkylän näyttävä kasvojenpesu – mutta asenteella ”kaikista edistysaskeleista ollaan iloisia”. Itse Talkoopäivän tavoitteena on elvyttää talkookulttuuria ja edistää yhdessä tekemistä. Syytä onkin: suomalaiset käyttävät toisten auttamiseen 25 prosenttia vähemmän aikaa kuin 20 vuotta sitten.

Vastaa