Törmälä Sari Hintikka-Varikselle ja Matti Varikselle

Törmälän myynnistä on kiertänyt Rautalammilla monenlaista huhua. Nyt ostajat ovat selvillä, Törmälä myydään rautalampilaisille Sari Hintikka-Varikselle ja Matti Varikselle.

Törmälän Loma- ja kurssikeskuksen myynnistä on tehty sopimus. Kirkkopalvelut myy omistamansa osakkeet rautalampilaisille Sari Hintikka-Varikselle ja Matti Varikselle. Kaupan toteutuminen edellyttää, etteivät muut osakkaat käytä yhtiöjärjestyksen mukaista lunastusoikeuttaan kuukauden sisällä.

Törmälän Loma- ja kurssikeskuksen omistavat tällä hetkellä Kirkkopalvelut (79,6 %), Rautalammin seurakunta (16 %), Rautalammin kunta (4 %) sekä Törmälän Ystävät ry (0,4 %). Rautalammin seurakunta ja Rautalammin kunta ovat päättäneet, etteivät ne käytä lunastusoikeuttaan ja luopuvat osakkeistaan Kirkkopalveluiden sopimalla myyntihinnalla.

”Kirkkopalvelut on pääomistajana selvittänyt Törmälän kannattavuuteen, kehittämiseen ja omistukseen liittyviä kysymyksiä kevään aikana”, Kirkkopalveluiden johtaja Ilkka Mattila kertoo.

”Kirkkopalveluilla ei ole omaa leiritoimintaa tai osaamista matkailun parissa. Uskomme, että Törmälällä on hyvät kehittämisen mahdollisuuden arvopohjaisen rautalampilaisen yrittäjäpariskunnan vetämänä. Järjestönä keskitymme ennen kaikkea jäsenseurakuntien palveluun diakonian ja koulutustoiminnan alueille”, hän jatkaa.

Sari Hintikka-Varis kertoo, että kaupan toteutuessa Törmälän toiminta jatkuu jatkuu osin ennallaan, mutta luontomatkailuun panostetaan entistä enemmän.

”Tahdomme kehittää meille rakasta Törmälää. Seurakuntien leirit, perhejuhlat ja erilaiset ystävien tapahtumat ovat jatkossakin keskeinen osa Törmälän toimintaa. Haluamme olla vahvasti kehittämässä luontomatkailua, joka on Törmälän ja koko Rautalammin mahdollisuus kansallispuistoa suunniteltaessa”, Hintikka-Varis toteaa.

11 kommenttia

 1. Seppo Karttunen @ Facebook

  23.05.2014 at 16:36

  Reipasta yrittäjä-mieltä uusille omistajille. Tässä varmaan tuhannen taalan paikka panna yritys tuottamaan.

  • L. Laine

   24.05.2014 at 17:54

   ”Tässä varmaan tuhannen taalan paikka panna yritys tuottamaan.”

   No nyt olet asian ytimessä.

   Oliko jossakin Törmälän myynti-ilmoitus julki? Tuliko myös kilpailevia tarjouksia?

   Sillä vaan, että kun Hintikka-Varis taisi istua itse myös myynnistä neuvottelevassa Törmälän hallituksessa.

   • Asiaan perehtynyt.

    26.05.2014 at 15:16

    Sen verran oikaisua L. Laineelle, että Törmälän loma- ja kurssikeskus Oy:n hallitus ei ole missään vaiheessa ollut neuvotteleva osapuoli Törmälän myyntiasiassa. Tähän asti on kyse ollut Kirkkopalveluiden omistuksessa olevasta osakekannasta, jolloin siis Kirkkopalvelut ry on neuvotteleva taho – ei Törmälä loma- ja kurssikeskus oy:n hallitus, jossa Sari Hintikka-Varis kyllä istuu. Osakkeiden myynti kuuluu omistajille. Yhtiöjärjestyksen mukaan osakkeensiirron tapahduttua tieto tulee Törmälän hallitukselle, jonka tehtävänä on ilmoittaa asia muille osakkeenomistajille.

 2. Flame Thrower

  26.05.2014 at 08:20

  Onnea myös minun puolestani. Toivottavasti on kuitenkin sen verran pelisilmää, ettei menisi heti kättelyssä rahastukseksi, kun pääsi käymään 10.5. yleisöretkellä, jossa pikku kuppi kahvia ja samankokoinen puusti oli 5€. Ei olisi vienyt konkurssiin, vaikka olisivat tarjonneet sillekin porukalle niin olisi tullut seuraavalla kerralla samaa väkeä varmasti rahan kanssa.

 3. Tupurin Pirtsan

  26.05.2014 at 20:56

  Missä oli julkinen myynti-ilmoitus? Minäkään en sitä ole huomannut.

 4. Tokela

  29.05.2014 at 14:43

  Törmälän myynti oli suora tulonsiirto Kirkkopalveluilta ja kunnalta ostajalle. Luonnonpuiston mukanaantuomat kehitysmahdollisuudet kaavoituksen kautta monikertaistavat Törmälän arvon hetkessä. Kun sisäpiiri tekee kauppoja salailemalla, on lopputulos tällainen.

  En olisi ikinä uskonut että kunta, seurakunta ja Törmälän ystävät luopuvat näin pöyrityttävällä tavalla omaisuudestaan omienkuntalaisten, seurakuntalaisten ja yhdistyksen jäsenien tappioksi.

  Röyhkeä business-ajattelu leviää näköjään hyvää vauhtia tänne Pohjois-Savoon.

 5. Juha Kaitainen

  30.05.2014 at 16:26

  Olisi paikallaan kertoa myös kauppahinta. Luultavasti eivät kehtaa ennen kuin kauppakirjat on allekirjoitettu. Pahaa pelkään että halvalla meni.

 6. Tupurin Pirtsan

  02.06.2014 at 23:38

  Tokelan kommentti on varsin hyvä. Jään odottamaan syntyykö tästä lisää keskustelua. Tällä erää ajatus sisäpiirikaupoista on päällimmäisenä.

 7. Tokela

  03.06.2014 at 09:37

  Savon Sanomien uutiskommenteissa oli tosiaan tieto että Kirkkopalvelut olisi saanut kiinteistöarvioijalta informaation kohteen korkeammasta hinnasta. Jotkut siis tietävät hinnan. Ken tietää, voisi kertoa. Edes tässä vaiheessa hieman avoimmuutta, kiitos.

  Oheisesta linkistä avautuu lisää Törmälä-keskustelua

  http://keskustelu.suomi24.fi/node/12280497

 8. Iiro Lyytinen, Rautalampilehti

  03.06.2014 at 13:49

  Asia tuntuu herättävän runsaasti tunteellistakin keskustelua, jonka vuoksi emme enää julkaise nimimerkillä kirjoitettuja kirjoituksia tässä kommenttiketjussa.

  • Timo Lemola

   09.06.2014 at 17:28

   No mikäs siinä, kyllähän sitä nimelläänkin passaa kirjoittaa, kun asiasta kirjoittaa. Onhan se suoraselkäisempää kuin salassa lymyillä. Vae mittee meinootte?

   Tuossaa ylempänä olevalla keskustelupalstalla on asiallinen ja perusteltu yhteenveto kohteen arvosta – lainaan sitä:

   ”Kauppahinnan tulee perustua kohteen arvoon raakamaana – ei perupelto- ja metsämaana. Raakamaa-käsite tarkoittaa maata, jolla ei ole vahvistettua tarkkaa kaavaa, mutta jolla on odotukset sellaisen vahvistamiseksi tulevaisuudessa. Nyt myytävä alue sijaitsee yleiskaavassa alueella, joka on varattu loma- ja vapaa-ajankäyttöön. Se antaa siis mahdollisuuden sellaisen asemakaavan laatimiseen, jonka perustyeella alueelle voirakentaa kesämökkejä ja yleisiä vapaa-ajanrakennuksia.

   Tuleva omistaja voi myydä mökkitontteja tai rakentaa ja vuokrata tai myydä rakentamiaan mökkejä.

   Raakamaan arvo Törmälän kaltaisella alueella on noin 1,5 euroa eli 15.000,- euroa hehtaarilta. Se on huomattavasti arvokkaampaa kuin metsämaa 2.000,- – 3.000,- €/ha tai salaojittamaton peltomaa n. 4.000,- €/ha.

   Törmälän maat on aivan ehdottomasti arvostettava raakamaana, niin jo kaavoituksellisista syistä, ja varsinkin kun kunta on jo panostamassa Törmälän alueen kehittämiseen Konneveden-Rautalammin kansallipuiston eteläiseksi keskukseksi.

   Pelkään pahoin että kun kauppahinta tulee tietoon on maan arvostus huomattavan alhainen – jopa perus maa- ja metsätalousmaatan hintaa alhaisempi. Syy siihen ei voi olla muu kuin tarkoitushakuinen sisäpiirikauppa. Ei mikään muu. Jos kauppaa olisi valmisteltu julkisella myynnillä on aivan varmaa että ostajaehdokkaita olisi ollut useita.

   Kirkkopalvelujen mainitsema ”ostajien arvopohja” ei ole mikään selitys. Luterilaista ostajakuntaa kyllä maasta löytyy niin yksityishekilöinä kuin yhteisöinä miljoonia – vakavasti potentiaalisia useita kymmeniä.

   Ja entäpä Törmälän talouskeskus sitten – se on historiansa puolesta hengellinen rauhoittumispaikka, hengellisen kulttuurin ja rauhan tyyssija. Talouskeskuksen arvon on kylmän materiaalisestikin arvioiden kolmisensataatuhatta euroa, jos ajatellaan että se koostuu useasta asuinrakennuksesta, ja sauna- sekä talousrakennuksista. Talouskeskus voidaan yksinkertaisella toimenpiteellä lohkoa kolmeksi VÄHINTÄÄN 100.000,- euron arvoiseksi kiinteistöksi, ja sekin on pilkkahinta.”

   Todentotta – tuolla selkeällä ajattelutavalla pelkästään Törmälän talouskeskuksen arvo olisi jo yksistään 300.000,- euroa. Sekin on alakanttiin arvioitu, sillä tuollaisella rakennuskannalla varustetusta rantapaikasta ja ympärivuotiseen käyttöön siveltuvosta omakotitaloista maksettaisiin aivan varmasti enemmänkin. Se vaan vaatisi markkinointia.
   Itse ajattelen näin – päärakennus (väentupa) 150.000,-, kirkko mittaamattoman arvokas mutta minimissään 150.000,- , Marjatan pirtti (14 huonetta osakkeina á 5.000,-) 70.000,-, rantasauna 40.000,-, Suutarinmökki 30.000,- ja Aamurusko 60.000,-. Mitäpä tuosta sitten tulee – 500.000,- euroa. Ja kaikki ihan oikeasti erikseen myytävissä ja lohottavissa omiksi rantapaikoikseen. Jos mietitte ajatuksiani hinnoista, huomaatte että ne ovat täysin järkeviä. Eli jos Törmälän lihoiksi haluaa laittaa, niin se on helppoa. Ja lopputulos omistajille taloudellisesti huomattavasti parempi kuin hyväveli/-siskokauppa.

   Myös raakamaan arvosta rohkenisin esittää hiemen korkeamman arvon, vaikkapa kaksi euroa.

   En tiedä koko Törmälän maa-alueen kokoa, mutta eikös se ylety Kalajanvuorelle asti?

   Joka tapauksessa kyse on useiden satojen tuhansien eurojen kaupasta, josta kunnan ja seurakunnan osuuksien arvot nousevat reilusti yli 100.000,- euroon.

   Sille rahalle olisi varmasti käyttöä kunnan ja seurakunnan taloudelle. Nyt tulee käymään niin että kaupanpäälisiksi kunta tulee kaavoittamaan alueet ostajille ilmaiseksi ja nämä pääsevät todella lyömään rahoiksi. Kun maat ja tontit on myyty, on lopputulemana saatu komea päärakennus ja kirkko ilmaiseksi – jollei peräti tienattukin vielä.

   Pää pystyyn ja toimintaa muminan sijaan kuntalaiset ja seurakuntalaiset!

   Timo Lemola