Savon Taimenen laatukalaa jo 50 vuotta

Vas. Mauno Liukkonen, Yrjö Lankinen ja hallituksen pj Veli-Matti Saarinen

Mikko Jalkasen ja Viljo Orpanan kutukalan pyyntireissu vuonna 1967 johti Euroopan suurimman kalanviljelyslaitoksen perustamiseen”, kertoi vuosikymmenet Savon Taimenta johtanut Mauno Liukkonen yrityksen juhlalounaalla Ropolassa tänään torstaina.

Yhtiöryhmä Savon Taimen Oy ja Hankataimen Oy tytäryhtiöineen tuottaa ruokakalaa sekä lohikalojen poikasia jatkokasvatukseen ja kalavesien hoitoon. Tuotantoyksikköjä on Suomessa 13 ja hallinto on Rautalammilla. Yrityksen liikevaihto on noin 9 miljoonaa.

Liukkosen mukaan Savon Taimenen perustajia vei eteenpäin ennen kaikkea kiinnostus kalaan sekä rohkeus ja sitkeys ratkaista ongelmia. Pääoman kierto on alalla hidas ja riskit olivat suuret.

“Tanskasta oli haettu oppia, mutta kyllä siinä viisautta ja luovaa hulluutta tarvittiin”, toteaa Liukkonen.

Yrityksen menestyksen takana ovat pitkät perinteet, erikoisosaaminen ja ammattitaitoinen henkilöstö ja tutkimustyö.

Viime vuonna Savon Taimenen toimitusjohtajaksi nimitetty Yrjö Lankinen totesi puheessaan, että suomalaisten kalan kulutus on merkittävästi kasvanut, se on tuplaantunut 80-luvulta, jolloin kalaa käytettiin 40 miljoonaa kiloa fileinä mitattuna.

“Sen eteen tehdään töitä, että kasvavaan tarpeeseen pystytään tuottamaan kotimaista laatukalaa”, sanoo Lankinen. “Visionamme on olla suomalaisen vesiviljelyn osaavin edelläkävijä.”

Ropolan keittiö loihti Savon Taimenen kirjolohesta ja kuhasta ylimaallisen, käsittämättömän maukkaan lounaan. Siihen pystyy vain ansioitunut mestarikokki Juhani Heikkinen.

Vastaa