Syyria-salaatti naurattaa ja haastaa ajattelemaan

Satulateatterin tekemiseen osallistuu käytännössä koko lukio. Näyttelijöiden, tanssijoiden, kuoron, bändin ja ohjaajien lisäksi tarvitaan tekniikan, puvustuksen ja maskeerauksen ja lavastuksen osaajia.

Syyria-salaatin liitoteoria on Rautalammin lukion Satulateatterin 20-vuotisjuhlanäytelmä. Lauantain ensi-ilta räväytti Työväentalon näyttämölle tanakan kattauksen maailmanpolitiikan pyörteitä musiikin ja farssin keinoin käsiteltynä. 

Syyria-salaatin liitoteoria haastaa katsojan miettimään, kuka tai mikä maailmaa pyörittää. Ehkä kaiken takana ovat alienit käyttämässä maailmaa pelilautanaan?

Medialle kyytiä

Mikä on totta ja mikä ei? Mihin voi luottaa? Mediaan?  Tai ei siihenkään.

” Kun niin luki myös lehdessä, se on totta”, vakuutti Ruotsin Mrs Emma Johansson.

” Lupaa yhdelle yhtä, toiselle toista ja vielä kolmannelle kolmatta, miten helppoa mediakusetus onkaan, myhäili Ranskan Emmanuel Macron, jonka monilahjakkuuskin sai näytelmässä selityksensä.

Ja näytelmän keskushenkilöihin kuuluva USA:n ulkopolitiikan edustaja Mrs Jones tilasi Hollywoodista lisää elokuvia ja niihin aasialaisia rikollisia sekä juutalaisten kansanmurhaa. Vaikuttaa voi monella tavalla.

Pienoispelilautana YK

Ainakaan poliitikkojen ei kannata luottaa toisiinsa. Parasta on varautua näytelmän mottolauseen mukaisesti kaikkien sotaan kaikkia vastaan. Sen todisti jo Mrs Jonesin yhteistyö Isisin Muhamadin kanssa.

Mutta puhtaita jauhoja ei tainnut olla kenenkään pussissa. Kuka oikeastaan myrkytti Skripalit? Venäjän Mrs Ludmila esitti siitä oman vahvan näkemyksensä.

Ruotsin Emma puhui ihmisoikeuksista, mutta joutui noloon tilanteeseen arabimaiden edustajien kiitellessä ruotsalaisten aseiden hyvää laatua.

Mrs Fatiman Turkin haaveille EU-jäsenyydestä kuittailtiin ankarasti.  Angela Merkel haaveili Suur-Saksasta – ja vähän Macronista – mutta oli neuvotteluissa yhtenäisyyden kannattaja.

20 vuotta rohkeutta

Satulateatteri ei ole 20 vuoden uransa aikana valinnut esteratojen matalimpia luokkia. Esityksiä odotetaan eikä suotta.

Syyria-salaatti on Satulateatterin terävintä kärkeä, hauska ja haastava. Sen on käsikirjoittanut ja ohjannut lukion historian ja yhteiskuntaopin sekä ilmaisutaidon opettaja Virpi Uusiperhe.

Juoni etenee viiltävän tarkasti maailmanpolitiikan hermolla ja kärjistää asioita taitavasti. Pääosissa toimivat Rautalammin lukion oppilaat. Tekemisen into näkyy kaikessa.   

Musiikin ohjauksen ja sovituksen on tehnyt Anneli Tarvainen. Näytelmässä kuultiin muun muassa Mozartia, Paula Vesalaa, Celine Dionia ja Queenia. YK-edustajien puhelinten soittoäänet ovat hauska mauste Syyria-salaatissa.

Ensi-ilta oli lauantaina 12.1. Rautalammin työväentalolla. Sunnuntaina 13.1. on näytökset klo 13 ja 16, keskiviikkona klo 18 ja sunnuntaina 20.1. klo 13 ja 16.

-Leena Pakarinen

Vastaa