Tuula Karjalaisen esitelmä lumosi kuulijat

Tuula Karjalainen

Tyko Sallinen (1879–1955) on suomalaisista taiteilijalegendoista suurin ja värikkäin, Suomen August Strindberg ja Edvard Munch. Hän on yhä suomalaisen taiteen suuri mysteeri, aikansa taiteen uudistaja, kapinallinen, proletaari ja nero, mutta myös ihmishirviö ja uhri. Ja lopulta hän oli suomalaisista suomalaisin, taiteilijana kansakunnan kaapin päälle nostettu ihailtu mestari.

Taidehistorioitsija, tietokirjailija Tuula Karjalainen sanoo Tyko Sallisen elämän tarinan kirjoittamisen olleen haasteellista ja jännittävää puuhaa. Kirjaa hän kuvailee dekkarimaiseksi. Sallinen oli oman aikansa kasvatti, karkasi nuorena kotoaan, oli saanut räätälin ammatin isänsä opissa ja elätti itsensä jo 14-vuotiaana. Tyko Sallinen oli poikkeuksellisen lahjakas taiteilija, erittäin tunnettu omana aikanaan ja kisaili menestyksestä Akseli Gallen-Kallelan kanssa.

Tuula Karjalainen oli ennen eläkkeelle jäämistään muun muassa Helsingin kaupungin taidemuseon ja Nykytaiteen museon Kiasman johtajana. Tyko Sallisen näyttely on avoinna Helsingin tennispalatsissa elokuun loppuun saakka.

Tyko Sallisen elämäntarinaa oli kuuntelemassa nelisenkymmentä henkeä. Kirjat kävivät myös kaupaksi. Se täytyy lukea.

1 kommentti

Vastaa