Tohraperun salat ja kouluruuan syvimmät salaisuudet

Rautalampi voorumi- Facebook-ryhmässä on kyselty ja kiistelty kuuluisan tohrapotuksikin kutsutun ruoan reseptistä. Tuleeko maitoa vai vettä? Mitä lihaa? Entäs voita?

Kävimme puristamassa vastauksen ulos koulun keittolan henkilökunnalta. Saimme selville tarvittavat ainesosat. Koulun reseptiin kuuluu perunaa, sipulia, sianlihaa, suolaa ja vettä.

Keittäjät myös kertoivat, että koulun reseptiä on kevennetty margariinilla. Ruoka on suosittua sekä pienempien että vanhempien oppilaiden keskuudessa. Tohraperunaa on valmistettu koulussa jo yli kahdeksan vuotta.

Marjojen myytti

Kysyimme myös, mitä hyötyä koululaisten tuomista marjoista on Matti Lohen koululle. Syksyisin 1.-4. -luokkalaiset keräävät koululle litran marjoja ja ylemmät luokat kaksi litraa.

Marjoista valmistetaan kiisseliä sekä mehua, jotka ovat suosittuja oppilaiden kesken. Marjoista tehdyt tuotteet käyvät myös vanhuksille.

Kaikki marjat eivät kuitenkaan mahdu koulun keittiön pakastimeen vaan osa marjoista viedään kotitalousluokan pakastimeen.

Valeria Salmi, Laura Raatikainen, Sohvi Varis ja  Matias Jalkanen 8A

Koulun ruokalistalle tohraperu otettiin kahdeksan vuotta sitten.

 

1 kommentti

 1. Matti Kananen

  04.04.2019 at 20:34

  Tohraperunat
  1961 kansalaiskoulussa Savonrannalla valmistettiin tohraperunat:
  Sianliha paistettiin pannulla kypsäksi ( tirriipaisti )
  Perunat kuorittiin ja paloiteltiin, keitetiin kypsäksi, vesi pois kattolasta.
  Tirripaisti kaadettin perunoiden päälle, kansi kattilaan ja vähän tavisteltiin, jotta perunat rikkoutuvat. Annettiin vähän hautua sitten syömään.
  Olen tehnyt tohraperunoita Joemsuussa
  2000 luvulla on maistunut ja nälkä lähtenyt.
  Perunoiden sekaan popii hyvin bataati ja porkkana.

Vastaa